.

Search This Blog

Tot un ball de centrals

Sunday, July 27, 2014

De Christanval a Mathieu: en els últims catorze anys el Barça ha fitxat onze centrals. Alguns han ofert un bon rendiment, però la majoria no han acabat de convèncer

Els 25 milions d'euros que el Barça va pagar al seu dia pel jugador del Xakhtar Donetsk són la despesa més gran feta per reforçar l'eix de la defensa

Des de l'any 2000, el Barça ha incorporat onze jugadors a l'eix de la defensa, joves de la Masia al marge. Centrals amb rendiments tan diferents com els de Mario, Christanval, Thuram i Piqué.

El curs 2000/01 es va decidir que no calia reforçar aquesta posició de l'equip, així que es van mantenir De Boer, Abelardo i Puyol com a únics centrals del primer equip. La temporada següent, es van fer les primeres incorporacions del segle en aquesta demarcació: Christanval va arribar al Barça procedent del Mònaco i Patrick Andersson hi va aterrar per 8 milions d'euros. Tant l'un com l'altre van fracassar i van acabar deixant la disciplina blaugrana per la porta del darrere. El curs 2002/03, el nom propi va ser Oleguer.

En la primera temporada va jugar tres partits (es van mantenir De Boer, Puyol, Christanval i Andersson). Un any més tard, van marxar Christanval i Andersson sense deixar res a les arques del club i van arribar Rafa Márquez, del Mònaco, i Mario Álvarez, cedit del Valladolid. Aquest últim només va estar una temporada a les ordres de Rijkaard. Després de dues temporades sense moviments en aquesta posició a causa de l'eclosió d'Oleguer Presas, que es va fer un lloc de titular combinant l'eix de la defensa i el lateral dret, en la temporada 2006/07 el Barça va tornar a moure fitxa.

Aquest va ser l'any de l'escàndol de les compres de partits en la Serie A que va esquitxar el Juventus i el va fer baixar a la Serie B. El Barça se'n va aprofitar i va fitxar Zambrotta i Thuram. Era l'inici d'una etapa en què el club blaugrana va incorporar sistemàticament defenses centrals cada estiu.

El 2007, Gabi Milito es va afegir a la plantilla del Barça provinent del Saragossa. Aquest va ser el darrer any de Rijkaard al capdavant de la nau blaugrana. Thuram es va retirar al final d'aquella temporada i Oleguer va abandonar el vaixell per anar a Amsterdam.

L'arribada de Guardiola va comportar una revolució a un vestidor que notava la falta de fam competitiva. Una bona temporada al Saragossa i al Recreativo de Huelva, respectivament, va fer que els directius culers es fixessin en Gerard Piqué i Martín Cáceres. El primer venia del Manchester United i tornava al Camp Nou; i el segon, aterrava a Barcelona provinent del Vila-real.

Una temporada després, els problemes d'alçada en defensa van provocar l'arribada de Txigrinski, que es va ajuntar a la baixa de Rafa Márquez i a l'espiral de cessions en la qual va entrar Cáceres. L'ucraïnès no va triomfar a Barcelona i la temporada següent va tornar al Xakhtar. En la 2010/11 l'aposta va ser Mascherano, que es va acabar consolidant com a central a causa dels problemes físics de Puyol. L'argentí és dels que millor rendiment ha donat a can Barça.

Una temporada més tard, Martín Cáceres i Gabi Milito deixaven 2,5 milions d'euros al club.I a partir d'aquí, tres temporades sense cap moviment. Es va fitxar Song amb la intenció que fos el nou Mascherano, però el camerunès va demostrar que no té les capacitats necessàries per jugar de central.

Ara la marxa de Puyol obligava a no seguir allargant les mancances a l'eix de la defensa, i el Barça ha fitxat Jérémy Mathieu amb l'objectiu d'endevinar la tecla. En els últims anys, centrals per a tots els gustos i amb prestacions també molt diferents.

14 anys en números.

El FC Barcelona ha fitxat molt en aquest segle XXI, i una de les posicions que més ha reforçat és la de central.

138,5 milions d'euros  s'ha gastat el Barça reforçant aquesta demarcació des de l'any 2000.

11 centrals ha incorporat el Barça en aquests últims anys, joves del planter al marge.

0 comment:

 
© Copyright 2024 FC Barcelona news All Rights Reserved.